Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 21:45 - АТЕИСТИЧЕСКИ МАНИФЕСТ
Автор: hektor666 Категория: Новини   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2014 06:46


                                                         АТЕИСТИЧЕСКИ МАНИФЕСТ

 

1. Човек има право да не изповядва никаква религия, да не вярва в бог, да не изпълнява религиозни обряди и свободно да разпространява своите убеждения.

2. Нито един човек не може да бъде наказан или социално дискриминиран за изповядването на каквато и да било религия, нито за отказ да изповядва каквато и да било религия.

3. Правото за избор на религия или отказ от избор на религия принадлежи изключително на самия човек. Никой не може да бъде принуден да приеме вероизповедание или да се откаже от него.

4. Децата и подрастващите до 18 години не трябва да се въвличат в религиозни организации, секти или църкви или да бъдат използвани в богослужение в каквото и да било качество.

5. Отчитайки принципа на разделянето на училището от църквата, нито един ученик или студент не е длъжен задължително да изучава книги, писания и закони на едно или друго религиозно учение. Държавата трябва да бъде светска.

6. Ние призоваваме да се спре проникването на църквата в държавните структури и организации, за да не се допусне установяването на религиозна диктатура.

7. Хората, изпълняващи своя дълг пред държавата във въоръжените сили, не могат да бъдат привличани за участие в религиозни обряди или празници по устав или под друг принудителен начин.

8. Държавните служители, а също и тези, които се избират на държавни длъжности чрез демократичен избор, да нямат право да привличат служители от който и да е култ за участие в официални мероприятия.

9. Действащите религиозни организации и принадлежащите им здания не трябва да се намират на територията на държавни учреждения.

10. Ние призоваваме да не се поддържат кандидати за изборни длъжности на каквото и да е равнище, открито деклариращи своята религиозна принадлежност и експлоатиращи по този начин религиозните настроения на хората в своите предизборни програми.

11. Експертизата по въпросите на религиозните организации трябва да се прави само от независими експерти, нямащи лична религиозна заинтересованост.

Още един аморален и разрушителен фактор се явява нарастващата комерсиализация на църквата. Много църкви по същество се превръщат в корпорации, правещи пари от вярата в бога (използвайки простодушието и доверието на лековерните). Не само е в интересите на държавата, но е в интересите и на вярващите - ДА СЕ ИЗГОНЯТ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА.

12. Държавните служители, а също и хората, избрани на държавни длъжности чрез демократичен избор не трябва да имат правото да спонсорират религиозни организации от държавния бюджет или да отделят средства от него за ползване от каквито и да било религиозни организации.

13. Религиозните организации да се лишат от данъчните облекчения, най-вече в тези случаи, когато става въпрос за комерческа (извън-религиозна) дейност, не свързана с необходимостта на култа.

14. Данните от комерческа дейност на най-големите религиозни организации и църкви, включително данъчните им декларации, следва да бъдат незабавно публикувани в открития печат и да се публикуват не по-малко от веднъж годишно.

15. Едно от най-страшните и опасни явления, свързано с религиозното мислене и религиозните организации е така нареченият религиозен фанатизъм, проявяващ се под формата на кървави разпри, преследвания на инаковерци, унижения на човешкото достойнство, унищожаване на творения на културата, изкуството, литературата и науката и други. От религиозен фанатизъм ежегодно страдат хиляди хора. Във връзка с това ние предлагаме:

Да се разглежда религиозния фанатизъм като една от разновидностите на фашизма, а именно като духовен фашизъм.

16. Да се приеме юридическо определение за религиозен фанатизъм и да се преследват проявленията му в уголовен ред.

17. Да се спре пропагандата на религиозния фанатизъм и религиозния екстремизъм в средствата за масова информация по законодателен ред.

                                                                    
                           



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hektor666
Категория: Новини
Прочетен: 71384
Постинги: 24
Коментари: 20
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930